2022-03-09 17:37:56• hírek • Bede Emőke

Óriási sorok a benzinkutaknál

Az Egyesült Államok kedden bejelentette, hogy betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot, ezzel újabb nyomást gyakorolva Moszkvára, a Kreml pedig válaszként azzal riogat, hogy az olaj hordónkénti ára akár 300 dollár fölé is emelkedhet. A helyzet kritikusságának eszkalálódásához ugyanakkor az is nagyban hozzájárult, hogy Nagy-Briannia bejelentette, 2022 végéig leállítja a kőrolajimportot, és az Európai Unió is harmadára tervezi csökkenteni az oroszoktól érkező kőolaj mennyiségét.

Ion Tache, a Magánbenzinkutak Egyesületének elnöke nemrégiben 10 lejes literenkénti benzinárat vetített elő a nyárra, Claudiu Cazacu gazdasági elemző azonban még ettől is baljósabb képet festett. Az Antena3 által megszólaltatott szakértő szerint, ha a kőolaj hordónkénti ára eléri a 300 dollárt, ezt az üzemanyagárak is azonnal tükrözni fogják, és akár 12-13 lejt is fizethetnek a tankolók literenként. „Ha a dolgok így haladnak, a 10 lej már nem is fog olyan nagy árnak tűnni. Sokkolónak tűnhet, de ez a helyzet” – nyilatkozta Cazacu, hozzátéve, hogy a 300 dolláros árat ő személy szerint most még túlzónak érzi, viszont abból kiindulva, hogy a 150-170 dollárt milyen rövid időn belül elérte a hordónkénti ár, a 300 sem lehetetlen.


Az egyre-másra érkező, s nem túl sok jóval kecsegtető predikciókkal és egyéb, szájról szájra terjedő híresztelésekkel párhuzamosan úgy tűnik, beindult a pánikvásárlás is. Cikkünk megjelenésének pillanatában több szatmári kútnál is hosszú sorok kígyóznak, és Szilágy megyei olvasóink is hasonlóról számoltak be.


Szatmárnémetiben jelenleg a standard benzinért 7,23 és 7,63 lej közötti összeget kérnek literenként, a gázolaj literje pedig 7,32 és 7,71 lej között alakul. A prémium benzin ára jelen pillanatban 7,63 és 8,29 lej körül mozog, a prémium gázolaj literjéért pedig 7,83 és 8,22 közötti összeget kell kicsengetni kúttól függően. Mindazok számára, akik úgy döntenek, most indulnának el tankolni, ajánljuk a Versenytanács által üzemeltetett monitorulpreturilor.info oldalt, ahol könnyendén össze lehet hasonlítani az egyes kutak által alkalmazott árakat.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: